Luistelukoulun infopaketti

Olet valinnut hienon harrastuksen, onnittelut hyvästä valinnasta! Olemme koonneet tälle sivulle asioita, jotka on hyvä ottaa huomioon harrastusta aloitettaessa. Löydät tietoa varusteista, harjoittelusta ja vastaukset useimpiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Varusteet

Luistimet

Luistelukoulun voit aloittaa vaikka harjoitusluistimilla tai hokkareilla. Opettelusta ja harrastamisesta saat kuitenkin enemmän, irti jos heti alkumetreillä panostat hyviin ja laadukkaisiin varusteisiin.

Kasvavan jalan hyvinvointi on tärkeä asia. Hyvä luistinkenkä tukee jalan asentoa ja oikea taitoluistinterä helpottaa oppimista. Jos luistinkenkä ei tue jalkaa, on luisteleminen hankalaa ja jalat kipeytyvät. Edistyminen taitoluistelussa on usein kiinni välineistä. Hyvät luistimet kestävät kulutusta ja ne voidaan pieniksi jäädessä myydä eteenpäin vielä monta kertaa.

Käytä teräsuojuksia aina kun kävelet luistimilla jään ulkopuolella.

Kuivaa terät huolellisesti luistelun jälkeen, terät ruostuvat helposti.

Älä laita kosteita teräsuojuksia kuivattuihin teriin, vaan käytä kankaisia suojuksia tai luistinpusseja.

Kaikissa luisteluun ja varusteisiin liittyvistä asioista saat neuvoja ohjaajilta. Kysy rohkeasti!

Taitoluistimia myyvät taitoluistelun erikoisliikkeet:

Skate Shop, www.skateshop.fi, Malminraitti 17, 00700 Helsinki, puh. 010 3979 400
Lucky Skate, www.luckyskate.fi, Pakilantie 95, 00670 Helsinki, puh. 010 423 6680
SM-Skate Marketing Oy, www.taitoluistin.fi, Sarkkakuja 2, Tuusula. Puh. 09 275 5548

Luistimien teroitus, huolto ja korjaus

(Teroittajien aukioloajat kannattaa tarkistaa etukäteen)

Skate Shop, www.skateshop.fi, Malminraitti 17, 00700 Helsinki, puh. 010 3979 400
Lucky Skate, www.luckyskate.fi, Pakilantie 95, 00670 Helsinki, puh. 010 423 6680
SM-Skate Marketing Oy, www.taitoluistin.fi, Sarkkakuja 2, Tuusula, puh. 09 275 5548,
ProSharp, www.prosharp.fi, Kavallinmäki 15, Espoo, puh. 09 590 909 tai 040 555 4050
Tommi Piiroinen, www.tommipiiroinen.com, Myyrmäen jäähalli, Vantaa, puh. 040 827 9707
Mikko Karttunen, www.jalkinekorjaamo.com, Minna Canthin katu 20, Töölö. Puh. 09 479 584

Vaatetus

Luistelukoulutunnille pukeudutaan liikuntaan sopiviin, joustaviin ja lämpöisiin vaatteisiin. Paksut toppavaatteet eivät sovellu luistelutunneille, koska ne ovat kankeita ja haittaavat liikkumista. Kevyt takki tai lämmin fleese ja tuuli/ulkoiluhousut ovat hyvä vaate luistelukoulutunnille. Alle voi pukea lämmintä oman tarpeen mukaan. Päässä on hyvä olla pipo ja käsissä mieluiten sormikkaat.

Varaudu siihen, että vaatteet saattavat kostua tai nuhraantua tunnin aikana, joten ihan parhaimpiinsa ei kannata pukeutua.

Kypärä ei ole pakollinen, mutta yleensä aivan pienimmät aloittelijat käyttävät kypärää.

Ethän tuo lasta hiekkaisissa ulkovaatteissa jäälle. Hiekka pilaa jään sekä luistimet ja saattaa aiheuttaa kaatumisia.

Laita varusteisiin oma nimesi ja tarkista, ettei pukuhuoneeseen jää tavaroitasi poistuessasi hallilta.

Harjoitukset

Harjoituksista saa parhaan hyödyn, kun noudattaa alla olevia neuvoja

Tule ajoissa harjoituspaikalle, jotta ehdit pukeutua ja laittaa luistimet jalkaan. Alkamisaika tarkoittaa jääajan alkamista.

Vaatteet vaihdetaan ja luistimet laitetaan jalkaan HSK:n luistelukoululaisille varatussa pukuhuoneessa, ei vaihtoaitiossa tai katsomossa.

Jäälle ei saa mennä ennen kuin ohjaajat ovat jäällä ja antavat luvan tulla.

Tullessasi luistelutunnille muista ilmoittautua ohjaajille.  Luistelukoululaiset saavat ensimmäisellä kerralla ohjaajilta oman nimilapun, johon merkitään ryhmän väri. Nimilappu tulisi olla aina luistelutunnilla mukana, sillä se auttaa ohjaajia oppimaan ja muistamaan luistelijoiden nimet ja käydessäsi korvaavalla tunnilla sinulle löydetään helposti oikea ryhmä.

Ensimmäisillä tunneilla tenavaikäiset luistelukoululaiset jaetaan lähtötason mukaisiin ryhmiin. Oman ryhmän tunnistat väristä, joka merkitään nimilappuun.

Vanhempia pyydetään seuraamaan tuntia katsomosta – ei jään laidalta – jotta pienimmätkin pystyvät keskittymään.

Purkat ja karkit jätetään kotiin, luistelun tiimellyksessä ne voivat juuttua kurkkuun tai jäälle pudonneena aiheuttaa vaaraa.

Poissaolot ja tuntien korvaaminen

Toivomme, että luistelukoululaiset käyvät pääsääntöisesti sillä luistelukoulutunnilla, jolle he ovat ilmoittautuneet. Jos luistelukoululainen on sairauden tai muun painavan syyn vuoksi estynyt osallistumasta oman ryhmänsä tunnille, hän voi korvata väliin jääneen tunnin toisella luistelukouluvuorolla kuluvan kauden aikana.

Ilmoitathan ennen korvaavan tunnin alkua ohjaajalle, että lapsesi on tulossa korvaavalle tunnille!

Mikäli joudumme perumaan luistelukouluvuoron kokonaan, ovat kyseisen tunnin oppilaat oikeutettuja korvaamaan oman tuntinsa toisella luistelukouluvuorolla kuluvan kauden aikana joko ennen tai jälkeen oman tunnin peruutuksen.

Varaudu muutoksiin harjoitusajoissa!

Luistelukoulukertoja voidaan joutua kauden aikana peruuttamaan tai ajankohtaa muuttamaan erilaisten halleissa pidettävien tapahtumien takia. Tämä koskee erityisesti Helsingin jäähallin (Töölö) luistelukoulua. Pyrimme tiedottamaan peruutuksista hyvissä ajoin sähköpostitse ja MyClub-jäsenpalvelun tiedotteissa.

Mikäli olet ollut poissa luistelukoulutunnilta, tarkistathan mahdolliset muutokset MyClub-jäsenpalvelusta tai HSK:n toimistolta. Kysy rohkeasti ohjaajilta aina, jos jokin asia on epäselvä.

Helsingin jäähallissa (Töölö) pidettävien tapahtumien vuoksi jäähallin parkkipaikka voi joskus olla täynnä tai maksullinen. Lisätietoja tapahtumista löydät Jäähallin sivuilta.

Vakuutus

HSK vakuuttaa kaikki alle 15-vuotiaat, 1–2 kertaa viikossa harjoittelevat luistelukoululaiset luistelukoululisenssiin liittyvällä tapaturmavakuutuksella, joka on voimassa Suomen Taitoluisteluliiton (STLL) jäsenseurojen luistelukouluissa. Luistelija on vakuutettu, kun lisenssimaksu on maksettu. Vakuutusta varten seuralla on oltava vakuutettavan nimi, henkilötunnus ja osoite tiedossa. Lisätietoa lisenssivakuutuksista löydät Suomen Taitoluisteluliiton kotisivuilta.

Yli 15-vuotiaiden harrastajien tulee selvittää oma vakuutusturvansa omasta vakuutusyhtiöstä.

Ilmoittautuminen luistelukouluun

Valitse luistelukoulujen ilmoittautumissivulta sopivin ryhmä, aika ja paikka. Jatka sitten MyClub-jäsenpalveluun luomaan tunnus ja ilmoittautumaan.

HSK:n MyClub-palveluun rekisteröitymisen ja kirjautumisen ohjeet löytyvät täältä.

To register to the skating schools you should have a MyClub-account.

HSK’s MyClub registration guide

Luistelukoulun yhteystiedot / HSK Skating school’s contact information:

[email protected], 050 320 6957  Toimisto on avoinna arkisin klo 10–14. The office is open on weekdays from 10 a.m. to 2 pm.