Sara Vedenoja

Sara Vedenoja

Valmentaja

Millainen oma luistelupolkusi on ollut?

Oman luistelu-urani aloitin yksinluistelijana ja 15-vuotiaana siirryin muodostelmaluistelun pariin. Urani huipentui viiteen vuoteen Marigold IceUnityssa, jonka kapteenina myös toimin pari kautta. Tältä ajalta ikimuistoisimpiin hetkiin lukeutuu MM-hopea vuoden 2011 kotikisoista.

Koen, että joukkueena tekeminen sekä kaikki onnistumiset ja epäonnistumiset ovat antaneet todella paljon hyödyllistä kokemusta elämää varten. Valmentamisen aloitin 2013 Tikkurilan Taitoluisteluklubissa, jossa osallistuin kaikkien muokkajoukkueiden valmennukseen vastuuvalmentajan roolissa.

Miten kuvailisit itseäsi valmentajana?

Minua ajaa valmentajana intohimo muodostelmaluisteluun, jossa yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi harjoitellaan pitkäjänteisesti. Arjessa uskon vahvasti työnteon merkitykseen ja haluun oppia jatkuvasti lisää sekä itsestä että muista ympärillä.

Tässä lajissa pitää koko ajan korjata ja kehittyä, mikä pitää tehdä taiten. Olen harjoituksissa tarkka ja positiivisella tavalla vaativa: kehun heti, kun näen edistystä valmentamassani asiassa. Onnistumisten ja hyvien kokemusten kautta taito ja itseluottamus kasvavat. Olen aikaisemmin tehnyt töitä lasten ja nuorten parissa sosionomina, mikä antaa lisäperspektiiviä myös valmentamiseen.

Mikä valmentamisessa on parasta?

Parasta työssäni on nähdä luistelijoiden ilo ja innostus lajiin sekä joukkueen ja sitä kautta myös yksilöiden kehittyminen kohti asetettuja tavoitteita. On ihanaa esimerkiksi nähdä, kuinka ”sydän auki” ja tosissaan pienet luistelijat joukkueissaan töitä tekevät. Onnistumiset ovat valmentamisen suola; silloin meidän kaikkien mukana olijoiden kova työ palkitaan.

Mitä sinulle tarkoittaa HSK:n slogan ”Hyvä seura kaikille”?

Valmennus- ja harjoitusolosuhteiden pitää olla sellaiset, että jokaisella on hyvä olla ja kohtelu on tasa-arvoista. Keskitytään aina tähän hetkeen ja siihen, että joukkueen jokainen jäsen on valmennuksen silmissä samalla viivalla. Autamme jokaista etenemään kohti hänen omia tavoitteitaan.

Isossa seurassa etuna on se, että vaihtoehtoja on tarjolla sekä harraste- että kilpaurheilijoille kaikilla tasoilla. Myös ison valmennustiimin monipuolinen osaaminen on vahvuutemme.